středa 2. července 2008

Sladkosti socialismu

Ne, skutečně nebudu psát o výdobytcích socialistické společnosti a jejich výhodách oproti kapitalistickému zřízení, jak by název článku mohl evokovat, aspoň ne teď.

Chci trochu zavzpomínat na socialistické sladkosti a to doslova. Dnes je výběr sladkostí v obchodech skutečně velký, působí u nás nadnárodní firmy a dováží se sladkosti z většiny evropských „čokoládových“ velmocí. Přesto mně chybí minimálně dvě sladkosti.

První byl oplatek, který se jmenoval Vanda. Byla to tyčinka, která se prodávala ve stříbrném obalu, chuťově něco podobného jako dnšní Siesta, ale lepší. Po revoluci se ještě nějakou dobu prodávala, ale poté z obchodů vymizela.

Druhou sladkostí byla čokoláda, která neměla ani název, byla to prostě Svetlana pochútka. Jak už název napovídá, byla to bílá čokoláda, ale chuťově byla úplně jinde než dnešní bílé čokolády. Byla jemná a nebyla především tak sladká jako ty dnešní. V podstatě to možná ani nebyla přímo bílá čokoláda, ale spíše velmi světlá čokoláda (měla spíše okrovo-šedou barvu).
Jelikož jsem člověk sbíravý a již odmala jsem sbíral nejrůznější věci jako krabičky od sirek, plechovky a i obaly od čokolád, tak se mi podařilo od této čokolády najít obal . Od Vandy bohužel ne.

Ještě jsem vyfotil několik pochoutek, které byly na přelomu 90.let oblíbené. Ve směru hodinových ručiček: výborné oplatky Koukou roukou, dřusy Tropico, klasická čokoláda Orion a tuzexové čokolády Fever.


Sakra ta bílá čokoláda mně ale chybí nejvíc, byla skutečně výborná. Zatracená revoluce.

15 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Některé výrobky lze koupit i dnes - Kofola, Ledňáček, Míša. Jen to Pedro se už neprodává :-)

Majkl řekl(a)...

Hlavně za Ledňáček jsem vděčný - můj nejoblíbenější nanuk. Kofolu moc nemusím, ale třeba typickou českou malinovou sodovkou nikdy nepohrdnu, ta se třeba nedá srovnat s podobnou přeslazenou malinovou Fantou.
Někdy mně připadá, že si někteří výrobci myslí, že čím víc chutí a cukru přidají, tím to bude lepší.

Anonymní řekl(a)...

Vanda mi taky moc chybí :o(

Kcko řekl(a)...

Hehe, zrovna vcera jsem s pritelkyni probiral dobu detstvi a oba jsme si vzpomneli na VANDU :) , googlim googlim a nic nemuzu najit. Da se to nekde vubec koupit?

Anonymní řekl(a)...

Presne tyhle dva typy vyrobku mne take chybi nejvice, tycinka Vanda i cokolada Svetlana meli neopakovatelnou chut. Aspon, ze jeden muj oblibeny vyrobek... Miki se dal vyrabi.

Anonymní řekl(a)...

Jo, některé výrobky byly super. Tyčinku Vanda jsem měla moc ráda, škoda, že už není i Koukou Roukou byla skvělá. A pamatujete si na oplatek Zorka? Byl buď kakaový v červeném obalu nebo s vaječným likérem ve žlutém obalu. Fakt dobrota, která už taky není :-(

Anonymní řekl(a)...

VANDA bol môj najobľúbenejší keks. Denne som si ho doslova vyžobral od rodičov. Nevie náhodou niekto pod akou značkou sa vyrábal? Tiež už dlhšie hľadám na nete obal VANDA no neviem ho nikde nájsť ....

Anonymní řekl(a)...

pridávam tento link
http://socikstyle.blogspot.sk/2010/11/vyrobcovia-cukroviniek-cssr.html
sú tu mnohé sladkosti z mojho detstva a aj spomínaná tyčinka Vanda :)

Anonymní řekl(a)...

Já jsem taky miloval Vandu a úplně nejvíc FIDELU a DALIDU. Vzdal bych se všech ostatních sladkostí, kdyby tyhle dvě existovaly.

Anonymní řekl(a)...

Našel jsem odkaz na obal vandy...

http://socikstyle.blogspot.cz/2010/11/vyrobcovia-cukroviniek-cssr.html

P.

Unknown řekl(a)...

U mě vede Vanda, její chuť i vůně se nezapomíná, tečou mi sliny...ještě jsem měl oblíbené bonbóny Trnavské furé a bonbóny s vaječným likérem. To Trnavské furé se prodává na Slovensku, ale není to ono...moc sladké a málo kávovo-lihové chuti.

Anonymní řekl(a)...

Milovala jsem Vandu, takovou chut už nemá žádná z oplatek. Čokoládna na ní byla jedinečná. I kdyby jí začali dnes vyrábět, nebylo by to ono :( byla by určitě maličká, drahá a čokoláda jako na všech ostatních oplatkách.

Di228 řekl(a)...

Jojo, Vanda byla i trochu nakysla... Taky na ni vzpomínám moc ráda...

Juro řekl(a)...

Prosim vas a boli take male ladove cokolady, modrostrieborny obal a v strede nejaka cervena ruza alebo kvet. Nevi niekto aky to malo nazov? Dakujem

Anonymní řekl(a)...

Vanda.... nejvíc... jen už nevím, kdo ji vyráběl