úterý 22. července 2008

Násilí v Evropě již nikdy?

Válka v bývalé Jugoslávii mě vždy zajímala. Jako malý kluk jsem sledoval všechny zprávy o tomto krvavém konfliktu a byl zděšený co se na konci 20.stol. může dít na území Evropy.
Bohužel masakrům, znásilňování, etnickým čistkám, porušování mezinárodních konvecí apod. nedovedl nikdo zabránit a u mě, v nějakých 10 letech, rostl odpor k vyjednávací taktice především evropských států a OSN, které neustále vyjednávali příměří, která byla vzápětí oběmi stranami porušována.
Už v té době jsem si říkal, že mír nelze ubránit pouze hezkými slovy a slušností. Bohužel někdy musí přijít síla a zbraně. Samozřejmě, že konflikt především v Bosně byl velmi komplikovaný, jelikož např. v první válce v Perském zálivu (Irák obsadil Kuvajt) bylo jasné kdo je "zlý" a kdo "hodný". Ovšem tady měli časem všechny strany máslo na hlavě. Přesto si myslím, že se tu jasně projevila neschopnost mezinárodního společenství.
Proto chci uporzornit na docela dobře zpracovanou stránku k válce v Jugoslávii, která byla vytvořena na základě zprávy o zatčení Radovana Karadžiče.
Myslím, že každý koho to aspoň trochu zajíma, by si měl tyto stránky pročíst, jelikož i dnes je to poměrně aktuální téma.
Stačí pomyslet na to, co by se mohlo stát, kdyby se něco znova zvrtlo na Balkáně nebo si stačí vzpomenou na Kavkaz, který jen čeká na to, kdy se něco vyhrotí. Ale i západní Evropa není tak poklidná a nemusí tu být věčný mír, jak se nám může někdy zdát. Stačí vzpomenou dlouhodobé napětí mezi Valony a Vlamy v Belgii, autonomistické tendence Basků či Katalánců ve Španělsku, nerovné postavení bohatého severu a chudého jihu Itálie, či dlouhodobě frustrované Araby ve Francii.
Proto doporučuji pročíst si tuto již zmíněnou stránku o válce na Balkáně aby si každý uvědomil, že dnešní mír a prosperita v Evropě není automatická a věčná.

Žádné komentáře: